Kematu (corns and calluses) merupakan istilah yang digunakan bagi merujuk kepada bahagian kulit yang telah keras dan menebal. Dalam dunia perubatan, kematu terbahagi lagi kepada dua iaitu ‘corn’ dan ‘callus’.
Corn
Corn merujuk kepada penebalan kulit yang berlaku pada kawasan yang kecil dalam bentuk yang bulat, dan sekiranya ditekan dengan kuat boleh mendatangkan kesakitan pada lapisan dalam kulit. Corn juga terbahagi lagi kepada dua, iaitu:
- Corn keras (Hard Corn). Penebalan kulit jenis ini sering berlaku di sebelah atas ataupun tepi bahagian jari-jari kaki. Di bahagian inilah risiko pergeseran paling banyak berlaku apabila pemakaian kasut terlalu ketat.
- Corn lembut (Soft Corn). Penebalan kulit jenis ini pula kadang-kadang berlaku di antara jari-jari kaki, iaitu jari kaki ke-4 dan ke-5. Kulit yang menebal adalah lebih lembut kerana kelembapan yang datang daripada peluh. Corn lembut berisiko untuk mendapat jangkitan.
Calluses
Penebalan kulit yang berlaku dalam calluses adalah lebih besar dan meluas berbanding corn dan sempadannya tidak sejelas corn. Penebalan kulit lebih tertumpu di bahagian tapak kaki iaitu tumit dan kawasan yang bertulang (kawasan di bawah jari-jari kaki).
Tumit dan kawasan bertulang (bony area) ini menerima banyak tekanan daripada berat badan semasa kita berjalan, menyebabkan peningkatan dalam pergeseran kulit. Calluses kebiasaannya tidak sakit tetapi risiko tersebut boleh berlaku. Kawasan lain yang boleh mengalami callus juga ialah:
- Telapak tangan
- Buku lima