Pengawet adalah bahan yang digunakan dalam makanan, minuman, ubat-ubatan, kosmetik, dan lain-lain. Ia terutamanya fungsi untuk mencegah atau menghalang pertumbuhan mikroorganisma dalam produk tersebut. Ini memastikan produk boleh disimpan lebih lama tanpa pencemaran dan pengoksidaan. Ini pengawet boleh sama ada semula jadi atau sintetik. Jenis-jenis bahan pengawet termasuk antimikrobial, antioksidan, dan ejen chelating. Contoh antimikrobial adalah natrium benzoate, Methylparaben, dan butanols. Manakala contoh antioksidan BUTYLATED HYDROXYTOLUENE, asid askorbik, dan natrium edetate. Ini pengawet antimikrob kebanyakannya digunakan dalam bentuk separa pepejal atau cecair ubat-ubatan seperti krim topikal, ubat titis mata, titis telinga, suntikan, penyelesaian, dan penggantungan kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi pencemaran. Pengawet juga mempunyai kesan sampingan mereka sendiri bergantung kepada jenis bahan pengawet yang digunakan dalam ubat-ubatan. Sesetengah orang juga mungkin mempunyai reaksi alahan kepada bahan pengawet yang digunakan dalam ubat-ubatan tertentu. Walau bagaimanapun, tidak semua ubat-ubatan dan ubat-ubatan mengandungi bahan pengawet.