siti
5 tahun
Makanan yang sesuai untuk mereka yang menghidap tekanan darah rendah?
Kakak saya sering pengsan sewaktu disekolah. Mungkin tekanan darahnya rendah. Apa makanan yang sesuai untuk mereka yang menghidap tekanan darah rendah?
5 tahun
Selamat pagi! Terima kasih atas soalan anda.
Saya dapat memahami bahawa anda sangat prihatin terhadap keadaan kakak anda. Untuk menjawab soalan anda, kebanyakkan tekanan darah yang rendah disebabkan oleh kekurangan sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh badan.
Oleh itu, individu yang mempunyai kekurangan sel darah merah sering mengalami pening akibat kekurangan kadar oksigen di otak. Anda haruslah menggalakkan kakak anda untuk memakan makanan yang berkhasiat dan boleh meningkatkan sel darah merah seperti sayur- sayuran dan buah- buahan.
Sayur- sayuran seperti beetroot, kangkong, bayam dan sawi boleh meningkatkan bolangan sel darah merah. Kakak anda juga haruslah memakan makanan yang kaya dengan zat besi.
Zat besi boleh dikategorikan dalam dua bentuk iaitu zat besi heme dan zat besi non-heme. Zat besi heme boleh didapati dalam makanan seperti:
- Daging merah (daging lembu atau kambing)
- Ikan
- Kerang
Sementara zat besi non-heme boleh didapati dalam makanan seperti:
- Sayuran berdaun hijau
- Kekacang
- Buah-buahan seperti delima
Selain itu, kakak anda juga harus mengambil vitamin seperti:
- Vitamin C
- Vitamin B12
5 tahun
Selamat petang! Terima kasih di atas pertanyaan anda.
Dalam situasi kakak anda, terdapat beberapa punca pengsan yang perlu dikenal pasti. Bagi wanita, antara punca utama ialah:
- Anaemia
- Tekanan darah yang rendah
- Masalah jantung
- Tekanan emosi
- Rasa gelisah atau panik
Oleh itu, sebelum mencuba makanan yang saya akan terangkan selepas ini, saya nasihatkan untuk kakak anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Ini adalah kerana pengambilan makanan untuk meninggikan tekanan darah secara berlebihan akan menyebabkan risiko tekanan darah tinggi pada masa hadapan.
Antara makanan yang sesuai mereka yang menghidap tekanan darah rendah ialah dengan pengambilan kafein seperti kopi kerana ia menyebabkan peningkatan darah secara mendadak secara sementara.
Selain itu, pengambilan garam yang lebih juga digalakkan. Pengambilan air yang mencukupi juga adalah penting kerana ia meningkatkan isipadu darah dan mengelakkan dehidrasi.
Pengambilan makanan dalam kuantiti kecil secara kerap dan mengelakkan jarak masa yang lama antara pengambilan makanan juga boleh membantu.